Fajny przepis na urozmaicenie pulpetów czy mielonych kotlecików. Czyni nasz przepis na mielone pulpety ze szpinakiem. Do ich wykonania potrzebujesz: mielonej cielęciny, liści szpinaku, cebuli, żółtek oraz przypraw.
Składniki:
- cielęcina i wątroba z rosołu
- 30 dag szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sok i starta skórka z ½ cytryny
- 2 surowe żółtka
- mąka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obrać cebule i posiekać po czym wrzucić ją na patelnie z rozgrzanym masłem.
Lekko ją przesmażyć po czym dodać oczyszczone liście szpinaku.
Razem chwile trzymać na ogniu.
Natomiast mięso z wątrobą zemleć w maszynce.
Wówczas dodać do niego cebulę ze szpinakiem.
Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować pulpeciki.
Obtoczyć je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto.
Liczba porcji: 4