Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona baranina owinięta boczkiem

 

Składniki:

  •  1 ½ kg udźca bez kości
  •  150 g wędzonego boczku
  •  4-5 ząbków czosnku
  •  ¼ łyżeczki roztartego rozmaryny
  •  ¼ łyżeczki roztartej szałwii
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  ½ szkl. białego wytrawnego wina
  •  1 łyżka smalcu
  •  1 łyżka tłuszczu
  •  sól
  •  pieprz

Sposób wykonania:

  1. Czosnek utrzeć razem z pieprzem, szałwią, tymiankiem oraz sokiem z cytryny po czym mocno wygniecione mięso nasmarować.
    Wówczas zawinąć mięso w folię i wstawić na noc do lodówki.
    Na drugi dzień wyjąc mięso z lodówki i oprószyć go solą oraz owinąć plasterkami słoniny.
    Następnie obwiązać nitka i przełożyć do brytfanny wysmarowanej smalcem.
    Polać jeszcze roztopionym tłuszczem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10-15 min na dużym ogniu po czym zmniejszyć ogień i piec jeszcze ok. 70 min w trakcie skrapiając winem oraz wytworzonym sosem.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *