Składniki:
- 1 kurczak
- 1 cebula
- włoszczyzna
- łyżka masła
sos:
- 1/2 kg zielonego agrestu
- po łyżce masła i mąki
- szklanka śmietanki
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Umytego kurczaka podzielić na porcję po czym oprószyć go solą.
Wówczas przełożyć go do garnka z wodą, dodając obraną włoszczyznę.
Trzymać na małym ogniu do miękkości mięsa o czym go odcedzić i przesmażyć na rozgrzanym maśle na złoto.
Natomiast wywar przecedzić i dodać do niego agrest.
Gotować go około 3 minuty po czym zagęścić zasmażką.
Mąkę przesmażyć na maśle, rozprowadzić ją śmietaną i dodać do agrestu.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać przesmażonego kurczaka.
Trzymać na ogniu jeszcze jakieś 15 minut.
Przed podaniem kurczaka przełożyć na półmisek i polać go sosem.
Liczba porcji: 8