Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w agreście

 

Składniki:

  •  1 kurczak
  •  1 cebula
  •  włoszczyzna
  •  łyżka masła

sos:

  •  1/2 kg zielonego agrestu
  •  po łyżce masła i mąki
  •  szklanka śmietanki
  •  sól
  •  pieprz
  •  cukier

Sposób wykonania:

  1. Umytego kurczaka podzielić na porcję po czym oprószyć go solą.
    Wówczas przełożyć go do garnka z wodą, dodając obraną włoszczyznę.
    Trzymać na małym ogniu do miękkości mięsa o czym go odcedzić i przesmażyć na rozgrzanym maśle na złoto.
    Natomiast wywar przecedzić i dodać do niego agrest.
    Gotować go około 3 minuty po czym zagęścić zasmażką.
    Mąkę przesmażyć na maśle, rozprowadzić ją śmietaną i dodać do agrestu.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać przesmażonego kurczaka.
    Trzymać na ogniu jeszcze jakieś 15 minut.
    Przed podaniem kurczaka przełożyć na półmisek i polać go sosem.

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *