Składniki:
- 1 kg kurek
- ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
- ½ szkl. 6% octu
- ½ szkl. wody
- kawałek cynamonu
- 5-6 goździków
- 2 listki laurowe
- 4-6 ziela angielskiego
- 4-6 ziarenek białej gorczycy
- 1 ½ łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Do wody wrzucić wszystkie przyprawy razem z solą oraz cukrem.
Doprowadzić do wrzenia po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem około 7 minut.
Po tym czasie wlać jeszcze ocet oraz wino.
Ponownie zagotować.
Następnie oczyszczone grzyby sparzyć wrzątkiem po czym wrzucić je do garnka z gotującą się woda.
Gotować około 20 minut. Po tym czasie je odcedzić i przełożyć do słoików.
Zalać je marynatą, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 12 minut.
Liczba porcji: 6