Składniki:
- 1 szkl. kaszy gryczanej
- 30 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 jajka
- ½ szkl. oleju
- ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
- ½ tartej bułki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia je odcedzić, zostawiając wodę.
Natomiast kaszę wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem po czym zalać ją woda z moczenia się grzybów.
Gotować do miękkości kaszy.
W między czasie na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę.
Miękką kaszę zdjąć z ognia odstawić do ostygnięcia.
Następnie kaszę wymieszać z grzybami, cebulką, tymiankiem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wyrobić i z powstałej masy formować kotlety, które obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Liczba porcji: 4