Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Maślane ciastka z orzechami

 

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 400 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka grubego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany

Sposób wykonania:

  1. Do masła dodać cukier oraz posiekane orzechy i całość dokładnie utrzeć.
    Wówczas dodać jeszcze śmietanę, wymieszać.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę, wyrobić.
    Powstałe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie rozwałkować go i foremkami wyciąć z niego ciasteczka.
    Posmarować je roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody po czym posypać posiekanymi orzechami oraz cukrem.
    Przełożyć ciastka na blasze wysmarowana tłuszczem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż się zarumienią.

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *