Składniki:
- Gicz jagnięca – 2600 g
- Olej 200 g
- Seler – 200 g
- Marchew – 200 g
- Cebula – 100 g
- Bulion – 3 l
- Kus – kus gotowany – 120 g
- Cukinia grilowana – 50 g
- Pieczony pomidor – 50 g
- Przyprawy: czosnek ½ szt., rozmaryn, ziele ang., liść laurowy, tymianek
- Sos paprykowy (50 g):
- Papryka b/s – 900 g
- Limonka – 1 szt. 70 g
- Przyprawy: ziarna kopru włoskiego, kolendra, suszona mięta, papryka sypka, papryczka chili, sos sojowy
Sposób przyrządzenia:
Gicz podsmażyć na oleju z warzywami dusić do miękkości. podawać z kus-kusem, 2 kawałkami zgrilowanej cukinii, sosem paprykowym. Całość wykończyć dekoracyjnie zmiksowanym sosem własnym, suszoną trawką z pory, ziołami i połówką pieczonego pomidora z cukrem i ziołami.
Sos paprykowy:
Paprykę zmiksować z sokiem i startą skórką cytryny i wszystkimi przyprawami.
David Selex