Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Waniliowo-mleczny sos

 

Składniki:

  • ½ laski wanilii
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

  1. ¾ mleka przelać do rondelka, dodać wanilię i doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas dodać resztę mleka wymieszanego z mąką.
    Cały czas mieszając ponownie zagotować.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać kilka łyżek gotowanego mleka.
    Dokładnie wymieszać i przelać do reszty sosu.
    Chwilę jeszcze trzymać na ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia sosu, ale nie doprowadzając do zagotowania.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *