Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz wigilijny postny

Składniki:

    • włoszczyzna (jak do rosołu)
    • cebula
    • 4 buraki
    • sok buraczany
    • kilka suszonych grzybów
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • czarny pieprz w ziarnach
    • cukier
    • skórki z kwaśnych jabłek 

    Sposób wykonania:
    Obrane, umyte i rozdrobnione jarzyny wrzucamy do wrzącej wody i obgotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone buraki, pieprz, ziele angielskiego,liść laurowy i obrane z jabłek skórki.. W tym samym czasie, w drugim garnku gotujemy suszone grzyby. Gdy jarzyny i buraki odpowiednio zmiękną, a grzyby oddadzą smak i aromat wodzie, oba wywary łączymy przelewając je przez sitko do wspólnego garnka. Następnie do garnka dodajemy odpowiednią ilość soku buraczanego celem uzyskania odpowiedniego koloru. Całość doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i cukrem, w razie potrzeby możemy barszcz zakwasić szczyptą kwasku cytrynowego.

2 comments for “Barszcz wigilijny postny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *