Składniki:
- włoszczyzna (jak do rosołu)
- cebula
- 4 buraki
- sok buraczany
- kilka suszonych grzybów
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czarny pieprz w ziarnach
- cukier
- skórki z kwaśnych jabłek
Sposób wykonania:
Obrane, umyte i rozdrobnione jarzyny wrzucamy do wrzącej wody i obgotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone buraki, pieprz, ziele angielskiego,liść laurowy i obrane z jabłek skórki.. W tym samym czasie, w drugim garnku gotujemy suszone grzyby. Gdy jarzyny i buraki odpowiednio zmiękną, a grzyby oddadzą smak i aromat wodzie, oba wywary łączymy przelewając je przez sitko do wspólnego garnka. Następnie do garnka dodajemy odpowiednią ilość soku buraczanego celem uzyskania odpowiedniego koloru. Całość doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i cukrem, w razie potrzeby możemy barszcz zakwasić szczyptą kwasku cytrynowego.
2 comments for “Barszcz wigilijny postny”