Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek na waflu

 

Składniki:

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 5 jaj
  • 5 dag orzechów
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Wafle tortowe
  • 1 białko
  • ¾ szkl cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Sposób wykonania:

  1. Do żółtek dodać cukier i 2 łyżki zimnej wody, dokładnie utrzeć.
    Natomiast białka ubić na sztywną pianę, która dodać do masy żółtkowej.
    Wrzucić jeszcze bakalie wymieszane z mąką i całość dokładnie wymieszać.
    Wafle rozłożyć w tortownicy i wylać na nie mazurkową masę.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na złoto.
    W miedzy czasie białko z dodatkiem cukru utrzeć na gładki biały lukier po czym wymieszać go z  sokiem z cytryny.
    Po upieczeniu ciasta udekorować nim mazurek.

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *