Składniki:
- ¾ kg baraniny
- główka białej kapusty
- ¾ szkl ryżu
- ½ szkl śmietany
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ryż zalać 1 ½ szkl osolonej wody i ugotować aby był lekko twardy.
W między czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, które zemleć w maszynce.
Wówczas dodać do niego ryż i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Natomiast kapustę podzielić na pojedyncze liście, które sparzyć wrzątkiem po czym nakładać na niej farsz i zawijać tak jak na gołąbki.
Ułożyć je ściśle w rondlu i zalać śmietaną.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
Na koniec sos można zagęścić mąka wymieszaną z odrobina wody.
Liczba porcji: 5