Składniki:
- 1 kg jagnięciny
- 5 pomidorów
- 4 łyżki oleju
- ½ paczki drobnego makaronu
- ½ szkl startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę, która oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Następnie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na kawałki.
Rozłożyć je na mięsie i zalać całość olejem wymieszanym z ½ szkl wody.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać 30 minut.
Po tym czasie wlać do mięsa i pomidorów 1 litr gorącej wody oraz wsypać makaron.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec aż makaron będzie miękkie.
Przed podaniem posypać startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 6