Składniki:
- ½ kg wołowiny
- 2 łyżki masła
- 10 pieczarek
- cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szkl śmietany
- łyżka mąki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w dużą kostkę, oprószyć ją solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w mące.
Następnie przesmażyć mięso na połowie rozgrzanego masła.
Wówczas podlać mięso woda i dusić pod przykryciem.
W między czasie obraną cebulę posiekać a pieczarki pokroić na plasterki i razem przesmażyć na reszcie masła po czym dodać do mięsa Podkoniec duszenia.
Wlać jeszcze śmietanę wymieszaną z mąką oraz koncentratem pomidorowym.
Dusić jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4