Składniki:
- ¾ kg polędwicy wołowej
- ½ kostki masła
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- cebula
- łyżka mąki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wino wlać do rondelka po czym gotować na małym ogniu aż wyparuje do 1/3 objętości.
W między czasie na 1 łyżce rozgrzanego masła przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać resztę masło roztarte z mąką oraz odparowane wino.
Całość dokładnie wymieszać i gotować kilka minut do zgęstnienia.
Następnie polędwicę pokroić na plastry, które lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować oliwą z oliwek.
Obsmażyć na silnie rozgrzanej patelni z obu stron po 2 minuty.
Przed podaniem polać mięso winnym sosem.
Liczba porcji: 4