Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klasyczna szczawiowa

 

Składniki:

 

  • 2 pęczki szczawiu
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • ½ szkl śmietany
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzane  masło wrzucić oczyszczony szczaw, udusić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie wlać wrzący bulion, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do każdej porcji włożyć jajka ugotowane na twardo przekrojone na polówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *