Składniki:
- 1 szkl maku
- ½ kostki masła
- ¾ szkl cukru pudru
- ¾ szkl mąki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka
- cynamon
- starta gałka muszkatołowa
- mielone goździki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżka brązowego cukru
- białko
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnice po czym dodać do niej masło i razem posiekać.
Wówczas wbić jajka, dodać śmietanę, cukier puder oraz wcześniej sparzony wrzątkiem mak.
Następnie dodać cynamon, gałkę muszkatołową oraz goździki.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto po czym owinąć go w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, formując 2 romby.
Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Wierch ciast posmarować roztrzepanym jajkiem po czym posypać cukrem oraz posiekanymi orzechami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.