Składniki:
- 4 nerki cielęce
- 1 l mleka
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- ½ łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
Cynaderki dokładnie umyć pod bieżącą wodą po czym zalać je mlekiem i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie odcedzić je i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie lekko zbić je tłuczkiem i oprószyć solą, pieprzem oraz zielem angielskim.
Obtoczyć je w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas wlać do niej bulion, wino oraz sok z cytryny.
Wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie sos przecedzić i zalać nim nerki.
Całość wymieszać i dusić pod przykryciem około 30 minut.