Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany w marynacie

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 szkl octu winnego
  • 1 szkl oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • ½ szkl posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:
Umyte bakłażany pokroić w plastry a je na paseczki.
Następnie oprószyć je solą i odstawić na noc aby puściły sok.
Następnego dnia do rondla wlać szklankę octu winnego i wsypać cukier.
Doprowadzić do wrzenia po czym włożyć odsączone z soku bakłażany.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie odcedzić bakłażany i przełożyć do wyparzonych słoików przekładając je plasterkami czosnku oraz natką pietruszki.
Zalać je gorąca oliwą z oliwek i słoiki szczelnie zakręcić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *