Składniki:
- ½ kg cukinii
- ½ kg bakłażanów
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 papryki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić na cząstki.
Następnie bakłażany i cukinię pokroić w plastry, które oprószyć solą.
Cebulę i czosnek posiekać po czym zarumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Wówczas dodać cukinię i bakłażana i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać pomidory oraz zioła prowansalskie, listek laurowy, sól, pieprz i cukier do smaku.
Nadal smażyć kolejne 30 minut.
Przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.