Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona cukinia, pomidory i bakłażany

 

Składniki:

 

  • ½ kg cukinii
  • ½ kg bakłażanów
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić na cząstki.
Następnie bakłażany i cukinię pokroić w plastry, które oprószyć solą.
Cebulę i czosnek posiekać po czym zarumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Wówczas dodać cukinię i bakłażana i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać pomidory oraz zioła prowansalskie, listek laurowy, sól, pieprz i cukier do smaku.
Nadal smażyć kolejne 30 minut.
Przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *