Składniki:
• 1 1/4 szklanki mąki pszennej
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka obranych, posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
• 1 łyżka cynamonu
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
• 1/4 łyżeczki soli
do przygotowania foremek:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Dwie keksówki wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać.
Jajka ubić do białości i nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier, olej, zapach waniliowy i mąkę w trzech porcjach.
Ciasto musi być jednolite i gładkie. Wsypać migdały i wymieszać. Trochę ciasta rozprowadzić na dnie przygotowanych foremek, lekko posypać cynamonem, wlać następną warstwę ciasta, wyrównać, posypać cynamonem, tak postępować z pozostałą masą i cynamonem, kończąc ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC, piec około 35 minut (sprawdzać patyczkiem).
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach, przełożyć na talerz i wystudzić. Pokroić na plastry grubości 2 cm, ułożyć na blasze do pieczenia ciasta, wstawić do gorącego piekarnika (200ºC), zapiec na złoty kolor.
Podawać ze świeżym masłem.
1 comment for “Mandelbrok”