Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiśniak

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1i1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1i1/2 szkl cukru 6 łyżek oleju

Krem:

  • 2 szkl. śmietany 30%
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wisienki drylowane z kompotu

Sposób przyrządzenia:
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem i na końcu olej. Upiec biszkopt i przekroić na pół. Galaratki rozpuścić w 1/2l wrzącej wody. Śmietanę ubić mikserem, ciągle ubijając dolewać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Gdy składniki się połączą, dodać odsączone wisienki i delikatnie wymieszać. Przełożyć masą biszkopt. Wierzch posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

1 comment for “Wiśniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *