Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1i1/2 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1i1/2 szkl cukru 6 łyżek oleju
Krem:
- 2 szkl. śmietany 30%
- 2 galaretki wiśniowe
- wisienki drylowane z kompotu
Sposób przyrządzenia:
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem i na końcu olej. Upiec biszkopt i przekroić na pół. Galaratki rozpuścić w 1/2l wrzącej wody. Śmietanę ubić mikserem, ciągle ubijając dolewać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Gdy składniki się połączą, dodać odsączone wisienki i delikatnie wymieszać. Przełożyć masą biszkopt. Wierzch posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
1 comment for “Wiśniak”