Składniki:
- 80 dag sandacza
- 2 cebule
- 1 puszka sardynek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Sandacza podzielić na porcje, które oprószyć solą.
Następnie do sardynek dodać posiekaną cebule, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Pastą posmarować rybę z obu stron.
Przełożyć sandacza do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
Po tym czasie rybę wyjąć a do sosu z pieczenia dodać śmietanę oraz sok z cytryny.
Ponownie włożyć rybę i dusić jeszcze kilka minut razem.
Sandacza podawać razem z sosem posypanego posiekaną natką pietruszki.