Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 4 pomidory
- ½ szkl śmietany
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrego curry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Obrana dynię pokroić w kostkę usuwając pestki.
Przełożyć dynie na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
W między czasie na łyżce rozgrzanego masła przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dusić kilka minut po czym zdjąć z ognia.
Doprawić do smaku curry, miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Na koniec połączyć jeszcze ze śmietaną.
Powstałym sosem polać dynię i posypać jeszcze startym serem.
Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze około 20 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.