Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia zapłakana w pomidorach

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • ½ szkl śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrego curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Obrana dynię pokroić w kostkę usuwając pestki.
Przełożyć dynie na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
W między czasie na łyżce rozgrzanego masła przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dusić kilka minut po czym zdjąć z ognia.
Doprawić do smaku curry, miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Na koniec połączyć jeszcze ze śmietaną.
Powstałym sosem polać dynię i posypać jeszcze startym serem.
Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze około 20 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *