Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomarańcza z pistacjami i jogurtem

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 dkg gęstego jogurtu lub serka mascarpone

Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane orzechy pistacjowe, chwilę smażyć aż orzechy zaczną się rumienić. Dodać cukier, wymieszać dokładnie, wyłożyć na talerz z ręcznikiem kuchennym aby obsączyć orzechy z nadmiaru tłuszczu. Owoce umyć i osuszyć. Używając ostrego noża obrać ze skóry ścinając ją wraz z albedo. Miąższ pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Plastry pomarańczy ułożyć na półmisku, na każdy nałożyć jogurtu lub serka, posypać przygotowanymi pistacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *