Składniki:
- 40 dag mąki
- 1 szkl mleka
- 2 dag drożdży
- 2 żółtka
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- sól
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać przez sito na stolnice.
Zrobić w kopczyku dołek i wlać lekko podgrzane mleko z rozpuszczonym w nim drożdżami.
Dodać jeszcze szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby ciasto mogła wyrosnąć.
W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać je do drożdżowego rozczynu razem z roztopionym masłem.
Wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wyciąć z niego szklanką krążki i jeszcze raz odstawić je do wyrośnięcia.
Gotować w specjalnym garnku do gotowania na przez osolona wodą lub na garnku z gotująca się wodą położyć lnianą ściereczkę i na niej gotować kluski.