Składniki:
- 80 dag miętusa
- 4 plastry boczku
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki
- ¼ szkl oliwy z oliwek
- ¾ szkl mleka
- 2 łodyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Boczek pokroić na paseczki, które przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Wówczas dodać pokrojoną paprykę pozbawioną gniazd nasiennych oraz pokrojona w piórka cebulę.
Całość dusić na małym ogniu około 10 minut po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie rybę oprószyć solą oraz mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
Usmażoną rybę przełożyć na półmisek i obłożyć ją papryką oraz boczkiem.
Natomiast na tłuszczu ze smażenia ryby przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem.
Jeszcze chwilę dusić do zgęstnienia sosu po czym polać nim rybę.