Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sum duszony z kwaśnym jabłkiem

 

Składniki:

 

  • 80 dag filetów suma
  • 40 dag kwaśnych jabłek
  • ½ szkl śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Filety podzielić na mniejsze porcje, które skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę.
W między czasie obrać jabłka i pokroić je na ćwiartki usuwając gniazda nasienne.
Następnie do rondla z rozgrzanym masłem włożyć rybę oraz jabłka.
Całość doprawić do smaku solą i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Pod koniec duszenia wlać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *