Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z tuńczyka na żółtkach

Składniki:

  • 3 surowe żółtka
  • 3 ugotowane żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Wszystkie żółtka utrzeć ze sobą na jednolitą pastę.
Wówczas dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Nie przerywając ucierania wlewać stopniowo oliwę z oliwek.
Na koniec dodać jeszcze śmietanę.
Gdy składniki się połączą doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *