Składniki:
- 40 dag filetów dorsza
- ½ kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 łyżka parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła do formy
Sposób wykonania:
Do masła wrzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz koperek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie filety rybne skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Rozsmarować na filetach masło ziołowe.
Natomiast bułkę tartą wymieszać z startym parmezanem, oliwa oraz skórką z cytryny.
Przełożyć pastę na wierzch zapiekanki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 25 minut.