Składniki:
- 8 filetów w oleju
- 8 wykałaczek
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki musztardy
- 1 szkl wody
- ½ szkl octu
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Filety ułożyć na blacie skórą do dołu.
Posmarować wierzch musztardą i na środku każdego ułożyć słupki ogórka konserwowego.
Następnie zrolować śledzie i spiąć je wykałaczką aby się nie rozpadły.
Do rondla wlać wodę oraz ocet.
Dodać ziarenka ziele angielskiego i pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę soli.
Całość doprowadzić do wrzenia a gdy zalewa ostygnie zalać nią śledzie ułożone w słoju.
Każdą warstwę przełożyć krążkami cebuli.
Odstawić na całą noc i podawać dopiero na drugi dzień.