Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka duszone Lesława

 

Składniki:

 

  • 1 kg chudych żeberek
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • sól

Sposób wykonania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie bulion doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niego kostkę bulionową, listek laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Włożyć jeszcze żeberka i gotować na małym ogniu około godziny.
Po tym czasie dodać sos czosnkowy, posiekany czosnek, majeranek oraz powidła.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na ogniu jeszcze 30 minut do zgęstniania sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *