Składniki:
- 1 kg chudych żeberek
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki sosu czosnkowego
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- sól
Sposób wykonania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie bulion doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niego kostkę bulionową, listek laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Włożyć jeszcze żeberka i gotować na małym ogniu około godziny.
Po tym czasie dodać sos czosnkowy, posiekany czosnek, majeranek oraz powidła.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na ogniu jeszcze 30 minut do zgęstniania sosu.