Składniki:
- 2 kg kawałki wołowiny z udźca
- sól
- pieprz
- 1 szkl pinioli
- 20 dag prosciutto
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- ½ szkl posiekanej cebuli
- ½ szkl posiekanej marchewki
- 2 szkl posiekanych kapeluszy pieczarek
- 1 szkl puree pomidorowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 szkl pomidorów z puszki
Sposób wykonania:
Mięso rozbić na cienkie kotlety, które oprószyć solą oraz pieprzem i posypać orzeszkami.
Następnie przykryć platerami prosciutto i całość zwinąć w rolady.
Obwiązać je nitką i obsmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas dodać posiekaną cebulę, marchew oraz grzyby.
Smażyć jeszcze 3 minuty i dodać puree, przecier pomidorowy oraz pomidory.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.
Przed podaniem pokroić rolady na plastry i polać je sosem.