Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z tuńczyka z pomidorami

Składniki:

  • puszka tuńczyka
  • oliwa z oliwek
  • 1/5 szkl cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 szkl pokrojonych pomidorów
  • 170 g przecieru pomidorowego
  • 2/3 szkl wody
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki oregano

Sposób wykonania:
1/3 szkl oliwy rozgrzać na patelni, wówczas dodać odsączonego z zalewy tuńczyka.
Wrzucić jeszcze posiekana cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki.
Cały czas mieszając smażyć około 10 minut.
Po tym czasie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy wymieszany z wodą.
Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze pieprz, oregano i bazylię.
Ponownie wymieszać i gotować około godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *