Składniki:
- puszka ananasa w kawałkach
- ½ szkl wody
- ¼ szkl octu winnego z jabłek
- łyżeczka sosu sojowego
- ¼ szkl brązowego cukru
- 2 łyżeczki maki kukurydzianej
- zielona papryka
- 20 gotowych klopsów mięsnych
- 140 g kasztanów jadalnych
- 2 szkl ugotowanego białego ryżu
Sposób wykonania:
Ananasy odcedzić z zalewy po czym ¾ zalewy wlać do rondelka.
Dodać do niej wodę, ocet, sos sojowy, brązowy cukier oraz mąkę kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać po czym gotować na małym ogniu nie przerywając mieszania do zgęstnienia sosu.
Wówczas dodać paprykę pokrojona na kawałki, klopsy, kasztany pokrojone w plasterki oraz kawałki ananasa.
Całość wymieszać i nadal trzymać na ogniu, aż wszystkie składniki staną się gorącą.
Podawać z ugotowanym ryżem.