Składniki:
- 1 kg rozbratla
- 3 szkl posiekanej cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka oleju roślinnego
- 250 g sosu pomidorowego
- 1 ½ łyżeczki nasion kminku
- 1 ½ łyżeczki soli
- łyżeczka nasion kopru
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 ½ łyżeczki sosu Worcester
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- 45 dag gorącego makaronu
Sposób wykonania:
Rozbratel pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulę i czosnkiem.
Wówczas dodać sos pomidorowy, kminek, sól, koper, pieprz, cukier oraz sos Worcester.
Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny.
Na sam koniec wmieszać jeszcze w gulasz śmietanę i podgrzewać, ale nie gotować.
Podawać z makaronem.