Składniki:
- 10 dag boczku
- 4 szkl pomidorów
- 3 cebule
- 2 łyżeczki soli
- 1 1/3 kg białej ryby
- 2 szkl gorącego mleka
- łyżka masła
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
Boczek przesmażyć w żeliwnym garnku po czym go wyjąć a wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę oraz ½ łyżeczki soli.
Zalać całość gorącą wodą i gotować pod przykryciem około 15 minut.
W między czasie rybę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć ja do drugiego garnka, zalać ją wrzątkiem i dodać resztę soli.
Gotować również 15 minut po czym ją odcedzić, obrać z ości i razem z wywarem dodać do ziemniaków.
Na koniec wlać jeszcze mleko, dodać masło oraz pieprz i gotować ostanie 5 minut.