Składniki:
- 150 g ryżu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 cebule
- 75 g ugotowanego groszku
- 100 g kiełków fasoli
- 225 g szynki
- 150 g ugotowanych krewetek
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sposób wykonania:
Ryż zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut.
Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą.
W woku rozgrzać olej po czym wylać na dno roztrzepane jajka.
Trzymać na ogniu aż jajka się zetną po czym przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć ostatnią minutę.
Omlet wyjąć a do woka wrzucić posiekany czosnek oraz imbir i smażyć 30 sekund.
Dodać posiekaną cebulę, kiełki fasoli, groszek, posiekaną szynkę i krewetek.
Wymieszać i smażyć 2 minuty.
Następnie dodać ryż oraz sos sojowy i smażyć ostanie 2 minuty.
Przełożyć warzywa na półmisek i posypać je omletem pokrojonym w paseczki.