Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kugel z cebuli

 Składniki:
• 3 cebule (30 dag)
• 3 jajka
• 3 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki masła
• 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
• 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki masła stopić. Żółtka utrzeć do białości, następnie dodać stopione masło, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz. Starannie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy cebulowej i lekko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, włożyć masę i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Sprawdzić ciasto patyczkiem i – jeśli trzeba – dopiec. Kugel podawać gorący, ze świeżym pieczywem i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *