Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 450 g mielonej jagnięciny
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 150 g suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 150 ml rosołu z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 bakłażan
- 6 łyżek masła
- 40 g mąki
- 600 ml mleka
- 200 g greckiego sera kefalotiri
- 225 g makaronu fusili
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania;
Posiekaną cebulę i selera przesmażyć na odrobinie rozgrzanej oliwie, po czym dodać mięso i mieszając zarumienić.
Wówczas dodać suszone pomidory, pastę pomidorową, oregano, rosół oraz czerwone wino.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku sol oraz pieprzem i dusić na małym ogniu około 20 minut.
W między czasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć na niej plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor.
Następnie do rondelka wlać mleko, dodać mąkę oraz masło i delikatnie podgrzewając ubijać składniki trzepaczką aż pojawi się gładki gęsty sos.
Wówczas sos zdjąć z ognia i nadal ubijając dodać ¾ szkl startego sera.
Natomiast makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i wymieszać z połową serowego sosu.
Na sam koniec w naczyniu żaroodpornym układać warstwami, makaron, mięso i plastry bakłażana.
Na wierzchu wylać pozostały sos serowy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 25 minut.