Składniki:
• 1/2 skrzydełek z kurczaka
• łyżka mielonej słodkiej papryki
• łyżka mielonej ostrej papryki
• 2 łyżki oleju
• łyżka miodu
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• kilka gałązek natki pietruszki
• 1/2 pęczka szczypiorku
• sól czosnkowa, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie oprószyć solą czosnkową, pieprzem i papryką. Natkę i szczypiorek opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać. Przecier pomidorowy wymieszać z miodem i posiekaną zieleniną.
Tą pastą posmarować skrzydełka z obu stron i ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Piec 15 minut w temperaturze 200ºC, po czym odwrócić i piec jeszcze 10 minut. Następnie zdjąć z blachy i podawać gorące z surówką z mieszanych warzyw.