Skład:
- 4 jabłka
- łyżka miodu
- kilka łyżek mielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki imbiru
- otarta skórka z pomarańczy
- łyżka calvadosu
- 2 łyżeczki masła
- szklanka słodkiej śmietanki z cukrem waniliowym
- folia aluminiowa
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać razem: orzechy, miód, calvados, imbir i skórkę pomarańczy. Z jabłek
ostrożnie usunąć gniazda nasienne obrać i każdą ustawić na kwadracie folii
wysmarowanej masłem. Nałożyć masę do jabłek, folię zakręcić łącząc rogi i
piec w uprzednio średnio nagrzanym piekarniku 20-25 min. Podawać na gorąco w
folii rozchylając ja i na talerzykach, przyprawiona śmietankę podawać
osobno. Zamiast w folii można zapiekać w żaroodpornym wysmarowanym naczyniu
z pokrywka.