Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewki w śmietanie

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • ½ szkl wody
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szkl śmietany
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • biały pieprz

Sposób wykonania:
Obrane marchewki pokroić na 5 cm słupki.
Następnie zalać je wodą, dodać masło, sól oraz cukier po czym gotować na średnim ogniu, do momentu, aż większość wody odparuje.
Wówczas wlać śmietanę i nadal gotować, aż śmietana zgęstnieje i pokryje marchewki.
Na sam koniec doprawić gałką muszkatołową oraz białym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *