Składniki:
• 8 jaj
• 1,5 cytryny
• 10 dag cukru sypkiego
• 3 kostki cukru
• 5 dag mąki ziemniaczanej
• 1/2 l śmietany
• wanilia
Wykonanie:
Ubić jak najmocniej żółtka z cukrem tak, aby zupełnie zbielały. Wycisnąć pół cytryny, a całą cytrynę obetrzeć o 3 kostki cukru, które także utłuc i włożyć. Białka ubić na pianę, wymieszać razem, a mieszając posypywać mąką ziemniaczaną. Rozmieszaną masę wlać do rondla wysmarowanego tłuszczem i wstawić na 20 minut do niezbyt gorącego pieca.
Gdy podrośnie i zrumieni się – spróbować patykiem, czy sucha wewnątrz. Wyrzucić na półmisek i od razu przekroić szerokim płaskim nożem na połowę, na płask. Mieć przygotowaną gęstą śmietanę ubitą z cukrem i wanilią. Włożyć jej warstwę pomiędzy przekrajaną leguminę, resztę położyć na wierzch i podać. Można tą porcją obdzielić 8 osób.