Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w zalewie śliwkowej

Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:

  • Śliwki – 0,80 kg
  • Cukier – 0,18 kg
  • Śliwowica – 0,07 l
  • Pieprz czerwony – 0,03 kg
  • Filety śledziowe – 0,60 kg
  • Cebulki cocktailowe – 0,15 kg

Sposób przyrządzenia:
Śliwki wydrylować, włożyć na patelnię. Dusić z cukrem i śliwowicą ok. 6min. Ostudzić. Wylać sos do małej rawierki, dodać filety śledziowe pokrojone w trójkąty i cebulki cockt. Posypać czerwonym pieprzem namoczonym w śliwowicy. Danie jest najlepsze do spożycia następnego dnia po przygotowaniu.

Autor: Wiesław Zgieb 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *