Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 kurczaka pokrojonego w małe kawałki
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 1 duży pomidor, sparzony, obrany, pokrajany w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku
- 1,5 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową
- posiekana zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące wymieszanej z 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Do rondla z rozgrzanym olejem (2 łyżki) włożyć kurczaka, smażyć, aż kawałki się zarumienią. Przełożyć na talerz. Wlać resztę oleju, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Włożyć pomidory, wsypać cukier, tymianek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Kurczaka przełożyć do rondla, zalać rosołem lub wodą z kostką rosołową i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut. Dodać wypłukany i osączony ryż, lekko wymieszać i dusić dalej pod przykryciem przez 25 minut (w razie potrzeby dolać 2 – 3 łyżki wody). Pilaw powinien być wilgotny, ale nie mokry. Podawać z zieloną sałatą.