Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z klopsami wieprzowymi

Składniki:

  • 500 g surowej wędzonej wieprzowiny
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 szkl śmietany
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • ocet winny
  • sól

Sposób wykonania:
Wieprzowinę zalać 3 litrami wody i ugotować.
Gdy mięso będzie na wpółmiękkie odcedzić  go i zemleć.
Wówczas dodać do niego starte ziemniaki, mąkę oraz jajka.
Całość dokładnie wyrobić.
Z powstałej masy formować klopsy, które gotować w osolonym wrzątku około 15 minut.
Po tym czasie klopsy odcedzić i przełożyć do wazy a do wywaru dodać liście laurowe oraz pieprz i ponownie doprowadzić do wrzenia..
Na koniec zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką i doprawić do smaku octem po czym przelać do wazy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *