Składniki:
- 500 g surowej wędzonej wieprzowiny
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 1 szkl śmietany
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- ocet winny
- sól
Sposób wykonania:
Wieprzowinę zalać 3 litrami wody i ugotować.
Gdy mięso będzie na wpółmiękkie odcedzić go i zemleć.
Wówczas dodać do niego starte ziemniaki, mąkę oraz jajka.
Całość dokładnie wyrobić.
Z powstałej masy formować klopsy, które gotować w osolonym wrzątku około 15 minut.
Po tym czasie klopsy odcedzić i przełożyć do wazy a do wywaru dodać liście laurowe oraz pieprz i ponownie doprowadzić do wrzenia..
Na koniec zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką i doprawić do smaku octem po czym przelać do wazy.