Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle z morelami

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 750 g moreli
  • szczypta soli
  • 80 g bułki tartej
  • cukier puder

Sposób wykonania:
30 g masła zalać 0,3 l wody i doprowadzić do wrzenia po czym dodać mąkę i cały czas mieszając  trzymać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wówczas zdjąć z ognia i nie przerywając  mieszania wbić jajka i odstawić ciasto do ostygnięcia.
Następnie uformować z ciasta gruby wałek, który pokroić w plastry.
Owinąć nimi morele i gotować kilka minut w osolonej wodzie.
Przed podanie polać  bułką tartą zarumienioną na maśle oraz oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *