Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel jabłkowy z rodzynkami

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 100 g masło
  • 50 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 750 g jabłek
  • 30 g rodzynek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 80 g bułki tartej
  • 50 g masła
  • 40 g cukru

Sposób wykonania:
Do mąki wbić jajko, dodać ocet, oliwę oraz sól. Całość dokładnie wyrobić w trakcie dolewając odrobinę wody. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wówczas ciasto uformować w kulę, którą przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i dużym talerzem wykroić z niego koło.
Następnie ciasto skropić masłem i posypać bułką tartą, wówczas nałożyć obrane i poszatkowane jabłka wymieszane z rodzynkami.
Ciasto z farszem delikatnie zwinąć w rulon i przełożyć ciasto na blachę posmarowaną masłem.
Wierzch również polać masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *