Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z bryndzą i koperkiem

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 szkl wody sodowej
  • 3 jajka
  • sól
  • olej

Farsz:

  • 300 g bryndzy
  • 2łyżki masła
  • 1 szkl śmietany
  • 1 żółtko
  • pęczek koperku
  • sól

Sposób wykonania:
Do mleka wsypać mąkę, wbić jajka i wlać wodę sodową.
Całość dokładnie wymieszać, dodając jeszcze szczyptę soli.
Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju.
Następnie do bryndzy dodać posiekany koperek oraz ½ śmietany i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian naleśniki z bryndzą.
Pozostałą śmietanę wymieszać z żółtkiem i polać wierzch zapiekanki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *