Składniki:
- 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki
- 1 łyżka posiekanej szalotki
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
- po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek
- 1 liść laurowy
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia wino i wodę. Dodać posiekaną szalotkę, tymianek i liść laurowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kawałki węgorza, powoli gotować 10 minut. Węgorza wyjąc. Wywar nadal gotować aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Dodać masło, pozostałą zieleninę, sok z cytryny i śmietanę, wymieszać dokładnie. Dodać węgorza i pozostawić całość do wystygnięcia. Podawać na zimno.